studio partington
award winning architects
2251_N127_medium.jpg

The Tower, Putney

The following is placeholder text known as “lorem ipsum,” which is scrambled Latin used by designers to mimic real copy. Sed a ligula quis

The Tower, Putney

Putney | Royalton | Completed

Grand Tower is the final piece of the re-development of the public space in front of East Putney tube station's entrance, known as Putney Plaza. Studio Partington have completed the detailed design of the tower, the external facade and the interiors, having revised an extant planning consent achieved by FCH Architects in 2010.

Studio Partington have also delivered an environmental strategy to exceed London Plan requirements, via an efficient building fabric; centralised ventilation; and year-round heat recovery, feeding a communal heat store in the basement. Low airtightness was achieved with an innovative prefabricated facade and windows that have a greatly enhanced acoustic performance for facades fronting the adjacent tube and railway lines.

2251_N136_medium.jpg
2251_N128_medium.jpg

The facades are crisply detailed in a combination of natural Molianos limestone; engineered stone for columns and beams; and a textured Hoskin's white brick.

2251_N138_medium.jpg
2251_N176_medium.jpg
2251_N169_medium.jpg
2251_N163_medium.jpg
2251_N139_medium.jpg
2251_N140_medium.jpg
2251_N141_medium.jpg
2251_N174_medium.jpg
2251_N143_medium.jpg
2251_N147_medium.jpg

© Photography by Tim Crocker